Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠELMY.......................ŠELMY

6. 6. 2007
                                              Vytaj vo svete šeliem


                                                             LEOPARD

Levhart (Panthera pardus) je typickým představitelem velkých koček, kterým dal i rodové latinské jméno - mezi lidmi je totiž znám také jako panter nebo pardál, případně leopard. Je ze všech velkých koček nejmenší, některé poddruhy mohou být menší než puma, která naopak patří mezi malé kočky. Velcí samci některých poddruhů levharta přesto dosahují úctyhodné velikosti, mohou měřit (i s ocasem, který zaujímá přibližně dvě pětiny celkové délky) přes dva metry a vážit téměř osmdesát kilogramů.
Hlavní potravou levharta jsou menší druhy kopytníků - antilopy, kozy, jelenovití, protože však výborně šplhá, stávají se jeho kořistí často i opice. Levhart je elegantní kočka, kterou však lidé mnohdy zaměňují s jaguárem. Rozdíly v tělesné stavbě vidí na první pohled pouze odborník, ale oba druhy bezpečně rozlišíte podle skvrn. Levhart je má sestavené do kroužku, v němž na rozdíl od jaguára chybí černé skvrny uprostřed. Skvrny má na srsti naznačené i poměrně častá melanistická forma, černý levhart.
Levharti obývají nejrůznější biotopy, mohou žít v savanách stejně jako v tropickém pralese, jejich domovem jsou nížiny i vysoké asijské velehory, kde vystupují do výšek okolo 3500 m n. m. Původní areál, kde levharti žili, byl velmi rozsáhlý: zahrnoval většinu afrického kontinentu a subtropické a tropické oblasti Asie, přes Malou Asii a Kavkaz zasahoval dokonce až do jihovýchodní Evropy. Na tak obrovském území vytvořil množství poddruhů, někteří vědci jich uvádějí až třicet. Ve skutečnosti jich však bude méně, navíc jsou dnes některé poddruhy (např. levhart berberský, kapský, sinajský, středoasijský) vyhubené.


LEV
Snad žádná velká kočka není mezi lidmi tak známá jako "král zvířat", lev (Panthera leo).
Od ostatních velkých koček se lvi v mnohém liší. Vyvinul se u nich výrazný pohlavní dimorfismus - samci jsou nejen větší, ale mají i nápadnou hřívu. Dospělí lvi jsou jednobarevní a na konci ocasu mají štětičku dlouhých chlupů. Navíc jsou to jediné kočkovité šelmy, které žijí společensky ve větších tlupách.

Lev je vedle některých poddruhů tygra největší kočkovitá šelma na světě, někteří staří lví samci mohou vážit téměř 200 kg. Hlavní kořistí Ivů se proto stávají velcí kopytníci - antilopy, zebry, žirafy, buvoli, prasata ap. Lovu se účastní především lvice, případně mladí samci, zatímco staří samci ze smečky často přicházejí až k "prostřenému stolu".
Domovem Ivů jsou savany nebo lesostepi. Původní areál výskytu lvů byl mnohem větší než současný - lvi žili nejen v Africe, Arábii a Indii, ale zasahovali do celého Středomoří a tedy i na Balkán.
Na tomto rozsáhlém území se vyvinulo devět poddruhů, některé z nich jsou však dnes vyhubené, např. lev berberský (u tohoto Iva se v poslední době ukazuje, že v zajetí možná dosud přežívá), kapský či perský. V současné době obývají lvi pouze Afriku a nepatrné zbytky populace se zachovaly na jediném místě v Indii.

JAGUÁR
Jedinou velkou kočkou Nového světa je "jaguár (Panthera onca), téměř stejně velká puma totiž patří mezi malé kočky.

Zatímco puma na americkém kontinentu zastupuje levharta Starého světa, jaguár zde zaujímá místo tygra. Je i podobně stavěn -statné zvíře má robustní hlavu, krátké silné nohy a kratší ocas.
Mohutná šelma však zdaleka nedosahuje tygřích rozměrů -i ti největší jaguáří samci váží nanejvýš 100 kg a bez ocasu měří jeden až jeden a půl metru.
Samice jsou - jako u všech kočkovitých šelem - výrazně menší.

Typická jaguáří kresba trochu připomíná kresbu levharta, černé skvrny tvoří jakési rozety, na rozdíl od levhartů jsou však větší a ve středu většiny z nich je další černá skvrna.
Podobně jako u levharta se i u jaguára objevují černí (melanističtí) jedinci, kteří mají na černé srsti naznačenou původní kresbu, viditelnou jen pod určitým úhlem.

Jaguár je typickým obyvatelem džungle a hustých kravín a rákosin na březích řek a stejně jako tygr rád a ďobře plave. Přesto se nevyhýbá ani otevřenějším terénům, zarostlé křovinaté savaně.

Jeho kořist tvoří středně velcí savci - kapybary, pekariové, drobní jelenovití, uloví dokonce i tapíra, z vody obratně vyhazuje na břeh ryby nebo loví menší krokodýly.

Tyger
Zatímco u nás v západním světě nazýváme králem zvířat lva, orientální kultury přisoudily tento význam tygrovi (Panthera tigris). Tygr byl nazýván pánem všeho tvorstva nebo vládcem džungle, mnozí domorodí obyvatelé se často ani neodvažovali vyslovit jeho jméno. Tato úcta však tygrovi náleží právem - jde o jednu z největších kočkovitých šelem, které kdy na Zemi žily, a jednu z největších šelem, která na Zemi žije dnes, větší už jsou jen někteří medvědi. Největší tygří samci mohou měřit i s téměř metr dlouhým ocasem přes tři metry a vážit ke třem stům kilogramů. Záleží samozřejmě na poddruhu, tyto údaje se týkají tygra sibiřského, zatímco některé ostrovní rasy nejsou o mnoho větší než jaguár.
Tygr je typickým obyvatelem džungle či zalesněných oblastí, kde se zdržuje především v blízkosti vody. Je totiž výborný plavec, který dokáže přeplavat i několikakilometrové vzdálenosti. Navíc je nesmírně přizpůsobivý, daří se mu v tropickém deštném pralese stejně jako ve vysokých horách, kde v zimě teploty klesají i několik desítek stupňů pod nulu. Jeho hlavní potravou jsou především divoká prasata, ale běžně loví i velké kopytníky - buvoly, jeleny, příležitostně i opice.
Velcí sibiřští tygři jsou údajně schopni ulovit i menšího medvěda.Tygři dříve obývali prakticky celou jihovýchodní Asii s výjimkou nejvyšších horských oblastí, část střední Asie a zasahovali až k Černému moři. Na tomto rozsáhlém úzerní s velmi rozdílnými životními podmínkami vytvořili osm zeměpisných ras, z nichž jsou však tři (tygr kaspický, balijský a pravděpodobně i jávský) vyhubené. Na mnoha místech už proto dnes tygři nežijí a jejich původní domov se neustále zmenšuje. Vyhubení tak hrozí i několika dalším poddruhům.

                                                   
                                              Panter

Zcela samostatné místo mezi velkými kočkami zaujímá irbis (Uncia uncia). Od rodu Panthera se totiž liší nejen vzhledem, ale také způsobem života.

Tato kočka, velká přibližně jako levhart, se dokonale přizpůsobila životu ve vysokých horách.
Příroda ji proto vybavila dlouhou hustou srstí, jejíž světlé zbarvení splývá s šedými kameny a sněhovými poli, dlouhýma zadníma nohama a dlouhým ocasem, což jí umožňuje dokonale skákat, a mimořádně širokou hlavou s rozšířenými nosními dutinami, v nichž se předehřívá studený horský vzduch.

Od ostatních velkých koček se irbis liší i dalšími znaky, které ho řadí na začátek vývojové řady velkých koček.

Domovem irbise jsou pouze nejvyšší horské masivy Asie: Hindú-kuš, Pamír, Tchien-šan, Himálaj a Altaj, kde obývá horské stepi, skalnatá úbočí a okraje sněhových polí ve výškách kolem tří tisíc metrů.

V létě pak vystupuje až do výšek 6000 m n. m.
Jeho kořistí se stávají velcí horští kopytníci - kozorožci, divoké ovce, kozy šrouborohé, v nižších polohách, kam sestupuje v zimě, uloví i jelena či divoké prase.

GEPARD

Gepard (Acinonyx jubatus)
Charakteristika:
Nejrychlejší savec na Zemi (max. rychlost až 120 km/h). Je to běžec s mohutným hrudníkem, úzkým pasem a dlouhými běhy. Je hubený, ale velmi silný. Charakteristický je "gepardí proužek" od koutku oka k tlamě. Na rozdíl od ostatních koček je to denní lovec. Samotář. Vyjímečně vytváří samci skupinky. Jeho teritorium je asi 50 - 150 km2. Lze ho ochočit. V minulosti byl používán jako lovecký pomocník.

Tělesná výška 110 - 160 cm, v kohoutku 70 - 90 cm, délka těla je 112 - 150 cm, ocas: 60 - 80 cm. Hmotnost je 45 - 65 kg,Průměrný věk 12 - 14 let v přírodě, v zajetí až 20 let. Pohlavní dospívá ve 2 až 3 letech,
konec reprodukčního věku u samic 10, u samců 14.

 

Rozmnožování:
V zajetí je rozmnožování velmi obtížné. Existuje pouze 10 - 20 chovatelských center, kde se podařilo gepardy odchovat. V ČR je to Zoo Praha a zvl. Zoo Dvůr Králové, kde se podařilo již 12 vrhů. Zatím poslední tři mláďata se ve Dvoře Králové narodila 25.11.1998.
Gepard může mít mladé každých 17 - 20 měsíců. Březost trvá 90 -95 dní. Počet mláďat ve vrhu: 3 - 5 mláďata, porodní hmotnost 200 - 430 g, slepá a zcela závislá na matce, typická stříbrná hříva,
výrazná úmrtnost mláďat (asi 90 %), 73 % je zabito jinými predátory, zvl. lvy
Potrava: výhradně masožravec, není mrchožrout,
střední a malé druhy antilop, gazel, impal, zajíci a středně velcí obyvatelé savany
Biotop:
Typický obyvatel savany. Obývá otevřené oblasti a jeho domovem byla celá Afrika na jih od Sahary (nejvíce v Namibii) a stepi jihozápadní a jižní Asie, kde je v současnosti takžka vyhuben.

Vyhuben:
Afghanistan, Algeria, Burundi, Egypt, India, Iraq, Israel, Jordan, Kazachstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Morocco, Pakistan, Saudi Arabia, Senegal, Syria, Tajikistan, Tunisia, Turkmenistan, Uzbekistan, Yemen

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tygřici

(Elis, 16. 5. 2012 16:21)

je to moc pěkne mam moc rada tygry a vsechny selmovite kocky

Tygřici

(Elis, 16. 5. 2012 16:20)

je to moc pěkne mam moc rada tygry a vsechny selmovite kocky

tygr

(nikol, 23. 2. 2012 15:48)

bomba fotky povedli se vám

lev

(anna pinkavová, 15. 4. 2010 14:11)

je to velká kočička

super

(Renča, 29. 4. 2008 19:48)

Jsou super ale akorad se mi nehodijou na refet. Fak škoda skusim to přiště papa Renča